Jak vybrat loď?

Kvalitní charterovou společnost jsme vybrali minulém článku. Nyní se podíváme, jak vybrat ideální plachetnici, na které si užijete svoji dovolenou. Při výběru je dobré zvážit všechny možnosti od velikosti posádky až po komfort, který jachta nabízí.

Hlavním kritériem je velikost (délka) lodi. Nejen z pohledu posádky (kolik lidí loď pojme), ale i z hlediska komfortu, manévrování v marinách a v neposlední řadě také poplatků. Platí, že čím větší loď, tím větší kotevní poplatky.

Délka lodi se udává ve stopách (1 stopa = 30,48 cm) a poznáte ji lehce již z názvu lodi. Například plachetnice Bavaria 45 ukazuje výrobce (Bavaria) a délku (45 stop). 

Kolik lidí se vleze na plachetnici?

Menší lodě o velikosti 35 až 40 stop mají zpravidla maximálně tři kajuty. Pohodlně se tedy vleze šest lidí, v některých případech je i možné spát v salonku. To se pak může plavit i 8 lidí najednou.

Pronájem je většinou velmi levný, takže například pro dvě rodiny s dětmi jsou tyto lodě vhodné. Pokud si ale budete chtít užít více pohodlí, je dobré zvolit loď větší. 

Střední lodě od 41 stop už můžou mít kajuty pro celkem 8 osob, plus opět dva další členové posádky se vyspí v salonku. Tyto lodě už nabízejí větší komfort. Například dvě a více toalet, více místa v kokpitu i třeba dvě ledničky. To ocení zejména pánové, kteří si jednu mohou vyčlenit na oblíbené pivo.

Větší lodě od 50 stop mohou být považovány za luxusní a jsou dražší. Tyto plachetnice bez problémů pojmou i 12 námořníků. Loď má čtyři a více kajut a nabízí obrovský prostor a komfort. V útrobách můžete najít televizi, několik sprch, mrazák, topení nebo třeba gril v kokpitu. Je však třeba počítat s dražšími kotevními poplatky v marinách, na molech i při kotvení na bóji. 

Velikost lodi je tedy zásadní. Člověk si to uvědomí, až když takové lodě o různých velikostech vidí vedle sebe. Například Bavaria 41 ASTROS vypadá vedle Jeanneau Sun Odyssey 490 NONNA jako její mladší malá sestřička.