Jak vybrat charterovou společnost pro svou první plavbu?

Chtěli byste zažít dovolenou snů na jachtě? Bez přeplněných pláží, s přáteli nebo rodinou si užívat romantické západy slunce a vychutnávat oblíbené drinky? Toto a mnohem více se dá zažít na plachetnici!

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou právě takto, tak veřte, že litovat rozhodně nebudete. Ještě před výběrem lodi je mnohem důležitější vybrat společnost, která vám jachtu pronajme. V dnešní internetové době narazíte na spoustu charterových společností, které nabízejí pronájem jachet, ale vybrat tu, která vám nebude účtovat nesmyslné dodatečné poplatky je někdy náročný úkol.

Jak vypadá dobrá charterovka?

To je taková, která si zakládá na spokojenosti svých klientů a poskytuje kvalitní servis. Už při výběru lodě by vám měla zodpovědět veškeré otázky, případně doporučit vhodnou jachtu pro pobyt na moři.

Pomůže s veškerými formuláři, jako je například crew list, které pro plavbu potřebujete. Určitě nechcete strávit jeden den u počítače tím, že zjišťujete, co a kam poslat.

Při přebírání vám poskytne dostatek času na prověření, že je loď zcela v pořádku. Pokud narazíte na vady, měla by je společnost odstranit a vyřešit. Zároveň pokud nemůžete některé věci najít, nebo nevíte jak fungují, tak vás zaškolí. 

A když se něco pokazí na moři? V tomto případě je více než důležité, aby vám charterovka dokázala pomoci. Před vyplutím byste měli mít kontakt na někoho, kdo bude mít u sebe telefon a bude moci na nenadálé situace reagovat. Není nic horšího, než když se pokazí motor, a na uvedeném čísle nikdo nezvedá telefon.

S tím souvisí i další důležitá věc – technický stav lodí. Ideální pronajímatel se o lodě stará a každoročně je podrobuje servisní kontrole. Nenechává vše na poslední chvíli, aneb “až se to rozbije, tak to vyměním”. Preventivní údržba je základem dobrého stavu jachty.

A jak zjistím, že charterovka je kvalitní?

Tady se dostáváme k jádru problému. Loď si většinou objednáváte z pohodlí svého domova. Naštěstí dnešní internetová doba nabízí mnoho diskuzí, kde se zkušených jachtařů můžete zeptat na konrétní charterovku, nebo na její doporučení.

Nebojte se tedy ptát, ať nedopadnete jak jeden nejmenovaný jachtař, kterému nejen že dali na začátku jinou loď, než si objednal, ale také se mu pokazilo snad vše od plachty až po záchod a jako “bonus” musel platit za prasklou luknu, kterou dle jeho slov nemohl nikdo poškodit.

Shrnutí

Výběr charterovky tedy rozhodně nepodceňujte. Ptejte se kde můžete, přečtěte si zkušenosti ostatních. Nakonec jak poznáte tu nejlepší, už nebudete hledat druhou. Zlaté pravidlo zní, pokud jsem spokojen, tak proč riskovat půjčení od někoho s kým nemáte zkušenosti?

Dobrá charterovka se vyznačuje

  • Pomůže se všemi papíry, včetně příjezdu do cílové destinace
  • Nechá vás v klidu převzít loď, nafotit si ji
  • Odstraní zjištěné vady k vaší spokojenosti
  • Pomůže s počátečním zaškolením a ukáže kde jsou některé věci
  • Poradí trasu plavby
  • Varuje a informuje o nepříznivém počasí
  • Poskytuje plný servis 24 hodin denně
  • Dbá na technický stav lodí
  • Kvalitní servis i na mole
  • Vyjde vstříc při check in nebo check out
  • Výhoda může být komunikace v češtině i na mole